Energiezuiniger wonen doe je zo

energiezuinig wonen

Wellicht ben je van plan om je woning te verkopen of ben je juist op zoek naar een energiezuinige woning. Dat een woning niet bij voorbaat energiezuinig is, wilt niet zeggen dat deze niet energiezuinig gemaakt kan worden. Met de juiste aanpassingen kun je de meeste woningen omtoveren tot een B-label. We geven hieronder meer informatie.

Het verkopen van je woning
Indien je van plan bent je woning te verkopen, kan het zo zijn dat je wellicht je huis eerst energiezuiniger wilt maken. De makelaar kan je hier ook op attenderen, gezien dit voor de verkoop voordelig kan zijn. Met een paar aanpassingen kun jij jouw woning al een stuk zuiniger maken.

Een zuinige ketel
Een simpele aanpassing kan de verwarmingsketel zijn. Oude cv-ketels kunnen veel energie vreten. Door de cv-ketel te vervangen voor een hoogrendementsketel (HR-ketel) kan je al behoorlijk wat euro’s besparen. Een andere optie is een combiketel. Deze ketel verwarmt ook water. Deze kun je ook op een zonneboiler aansluiten. Hiermee wordt je woning al een stuk energiezuiniger.

Dubbel- of HR-glas
Ook de glas keuze kan invloed hebben op de mate van zuinigheid van je woning. Zo zorgt enkelglas voor veel warmteverlies. Wanneer je voor dubbelglas, drievoudig glas of HR ++ isolatieglas kiest, dan houd meer warmte vast in je huis. Daarnaast beperkt het ook de geluidsoverlast van buiten. Hierbij isoleert HR ++ glas het beste.

Écht goed isoleren
Mocht je woning nou echt grote sprongen moeten maken, van energielabel G naar B bijvoorbeeld, dan is goed isoleren belangrijk. Huiseigenaren met energielabel C (of lager) onderschatten vaak de opbrengst van isolatiemaatregelen. Door je dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie te combineren, kun je een flinke sprong maken op de labelladder. Dit vergt een grote investering, maar daar staat tegenover dat het je jaarlijks een heleboel geldt kan besparen.

Zonnepanelen installeren
Door zonnepanelen te installeren, wek je eigen energie op. Hierdoor draag je bij aan een beter energielabel. Dit kan je al snel 1 of twee label ‘treden’ schelen. Hierbij is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat hoe groter de woonoppervlakte, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt om in aanmerking te komen voor een beter energielabel. Het hoeft dus niet voor iedere woning de beste oplossing te zijn.

Een goed ventilatiesysteem
Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe belangrijker het is dat het goed wordt geventileerd. Met een speciaal ventilatiesysteem waarmee je warmte terugwint, bijvoorbeeld. Zo’n WTW-installatie (Warmte Terug Winnen) geleidt warme langs koude lucht, waardoor de warmte weer terugkomt met instromende lucht. Heel duurzaam en ook nog eens goed voor je energielabel.

Energiezuinige woning kopen
Deze aanpassingen gelden niet alleen voor personen die hun woning willen verkopen. Ook potentiële kopers kunnen dit in hun achterhoofd houden. Tijdens een bezichtiging kan een aankoopmakelaar je ook wijzen op dit soort aanpassingen. De aankoopmakelaar heeft kennis van zaken en heeft goed in kaart welke aanpassingen gedaan kunnen worden voor een energiezuiniger huis. Op deze manier hoef je dus niet enkel naar potentiële woningen te kijken die al energiezuinig zijn. Het kopen van een minder energiezuinig huis, kan met een paar aanpassingen ook energiezuinig gemaakt worden.

Geplaatst onder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.