Het verduurzamen van je woning: een trend van nu

verduurzamen woning

Duurzaamheid staat steeds meer centraal in onze samenleving en dit zie je ook terug in het huishouden. Zo verschijnen er steeds meer woningen met zonnepanelen op hun daken en is het van belang dat huizen energiezuinig worden gemaakt. Toch kan het verduurzamen van je woning een hele klus lijken en weet je wellicht niet waar je moet beginnen. We geven hieronder enkele tips.

Aanpassingen die je snel terugverdient
Door verouderde apparatuur in je woning te vervangen voor nieuwe duurzame apparatuur kun je veel besparen. Dit kan veel impact hebben op je energierekening. Huishoudelijke apparatuur, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwasser gaan vaak lang mee. Hierdoor kan een wasmachine die je wellicht 10 jaar geleden hebt aangeschaft tegenwoordig veel energie en water kosten. Dit kun je na laten kijken voordat je besluit om over te gaan op de koop van een duurzamere variant. Daarnaast zou je ook ervoor kunnen kiezen om bij een witgoed verhuur, huishoudelijke apparatuur te huren. Op deze manier ben je niet meteen een groot bedrag kwijt voor de aanschaf en kun je eerst kijken wat voor impact een duurzaam apparaat op je energierekening heeft.

Kleine impactvolle aanpassingen
Indien je niet de behoefte hebt om meteen over te gaan tot grote aanpassingen, zijn er ook voldoende kleine aanpassingen die je door kunt voeren voor een duurzamer huishouden. Zo kun je de lampen in je woning vervangen door ledlampen met energielabel A++. Dit zijn de meest zuinige lampen op het moment. Bovendien kun je energie besparen door altijd de lichten uit te doen wanneer je een ruimte verlaat. Een andere grote boosdoener is douchen. Hiermee wordt veel onnodig water verbruikt. Door bijvoorbeeld de aanschaf van een waterbesparende douchekop kan er minder water verbruikt worden tijdens het douchen. Bovendien kun je minder warm en lang douchen om het verbruik te verminderen.

Hergebruiken van producten
Tot slot, kun je investeren in herbruikbare producten. Dit zorgt voor minder onnodig afval en daarnaast geef je producten een tweede kans. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van plastic. Zo kun je in plaats van plastic boodschappentassen gebruik maken van canvastassen die steviger zijn, waardoor je ze kunt hergebruiken. Daarnaast kun je stevige waterflessen aanschaffen en deze vullen met kraanwater, om zo niet langer plastic flesjes te hoeven gebruiken. Ook kun je bij het aanschaffen van duurzamere apparatuur kiezen voor de refurbished optie. Deze producten zijn hooguit een paar jaar oud en zijn door een expert gecheckt en indien nodig gerepareerd. Zo kun je bijvoorbeeld refurbished witgoed huren dat kwalitatief net zo goed en duurzaam is als een nieuw product.

Al met al, zijn er voldoende keuzes die je zelf kunt maken om een duurzamer huishouden te creƫren. Jij bepaalt zelf waarmee je begint.

Geplaatst onder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.