Is onze informatie veilig?

Tegenwoordig zet men alles op het internet. Van een foto van wat ze aan het doen zijn die dag, tot een reactie onder de foto van een vriendin. Er lijkt geen rem meer op te zitten. Een aantal jaar geleden waren mensen hier wat terughoudender in. Het posten van een vakantiefoto werd bijvoorbeeld vaak gedaan na terugkomst, zodat mensen met de verkeerde intenties tijdens de vakantie niet wisten dat het huis onbewoond achterbleef. Echter is dit niet het enige waar de afgelopen jaren aan wordt gedacht bij het woord ‘veiligheid’. Er zijn namelijk meerdere manieren waarop onze veiligheid kan worden geschonden.

Privacy

Het belangrijkste wat kan worden geschonden is onze privacy. Dit is iets waar we veel waarde aan hechten en een naar gevoel van krijgen als mensen dingen te weten komen die niet voor hen bedoeld waren. Denk maar is aan een foto van vroeger die op je telefoon stond, maar die ineens ook op het internet staat. Om dit te voorkomen, moeten bedrijven zich houden aan bepaalde richtlijnen zoals ISO 27701. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat onze privacy wordt gewaarborgd en bedrijven weten hoe ze om moeten gaan met vertrouwelijke informatie.

Informatie binnen bedrijven

Binnen bedrijven wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan het veilig houden van informatie. Doordat de wereld steeds verder gedigitaliseerd wordt, komen hier ook andere problemen bij kijken. Een werknemer kan niet meer zomaar het gehele klantendossier doorsturen naar een andere werknemer; hier zijn specifieke stappen voor om dit zo veilig mogelijk te doen. Zodra het bedrijf namelijk informatie lekt naar de buitenwereld, kan dit voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat ook bedrijven hun steentje bijdragen in het beveiligen van onze informatie.

Weloverwogen keuzes

Het belangrijkste wat we zelf kunnen doen om onze informatie veilig te houden is niet alles online plaatsen. Wat eenmaal op het internet staat, komt er nooit meer vanaf. Het is natuurlijk heel leuk om alles te kunnen delen met vrienden en familie via een online sociale media platform, maar de keuze om iets te delen moet weloverwogen genomen worden. Denk maar is aan een foto die je tien jaar geleden online plaatste. Vindt je het nu nog steeds zo leuk om dat terug te zien? Zolang wij zelf goed nadenken over onze keuzes en bedrijven zich aan bepaalde richtlijnen zoals ISO 27001 houden, kunnen we er samen voor zorgen dat onze informatie veilig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *