Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzaam op vakantie

Duurzaamheid is een ware trend in 2019. Vanuit de overheid is er zojuist een campagne gelanceerd op het veranderen van kleine gewoonten, zoals de fiets naar werk pakken of je huis beter laten isoleren. Echter is er in de richting van vakantie ook nog veel te verduurzamen.

Bomen planten

Er zijn verschillende tools om uit te rekenen hoeveel broeikasgassen jouw lange vlucht uitstoot. Uiteraard geldt hoe langer de vlucht hoe meer vervuilende broeikasgassen er uitgestoten worden. Met het berekenen van de broeikasgassen komen er ook steeds meer andere initiatieven waarbij je je uitstoot kunt compenseren door het plaatsen van bomen. In feite kun je natuurlijk nooit 1 op 1 compenseren, maar het is altijd beter om hiervoor je best te doen. Bij steeds meer vliegtuigmaatschappijen kun je tijdens het boeken van je reis je CO2 uitstoot compenseren, dit wordt o.a. ook gebruikt om bomen te planten.

Op vakantie binnen Europa

Als je binnen Europa reist kun naar de meeste steden al gauw een trein pakken. Het verschil tussen een vliegreis en trein, is dat een vliegreis maar liefst 8 tot 11 keer zoveel belastend is voor het milieu als een treinreis. Naast een treinreis kun je uiteraard ook met de auto op vakantie. Hierbij is het, vanuit een milieu veilig oogpunt, wel belangrijk dat je een auto hebt die zuinig rijdt. Probeer dan ook met meerdere mensen de auto te pakken naar een vakantiebestemming, als je in je eentje de auto pakt is het nog niet heel verantwoord want je stoot net zoveel uit. Om je auto-vakantie compleet te maken kun je bijvoorbeeld een trekhaak monteren en je eigen caravan meenemen. Denk daarnaast ook aan ander onderhoud van je auto, zorgt dat alles goed gesmeerd is en je remblokken vervangen zijn. Dit scheelt ook in de uitstoot van je auto.

Na je vakantie

Voordat je op vakantie gaat is het dus belangrijk om na te denken over de verschillende opties die je hebt. Maar als je terugkomt van vakantie kun je ook in het dagelijks leven meerdere handelingen doorvoeren waar het milieu blij mee zal zijn. Je kunt bijvoorbeeld minder vlees gaan eten. Tijdens de productie van vlees komen namelijk ook veel broeikasgassen vrij. Of je kunt gaan voor duurzame energie, zoals zonnepanelen of groene stroom. Daarbij kun je ook eens een blik werpen op je apparaten, zijn deze al een aantal jaar oud? Dan kunnen ze waarschijnlijk wel vervangen worden door een nieuwer, zuiniger exemplaar. Probeer op deze manier stapje voor stapje wat positiefs te doen voor het milieu.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.