Tips voor een sollicitatie

Je hebt net je droombaan gevonden, nu moet je alleen nog aangenomen zien te worden. Iedere sollicitatieprocedure heeft nou eenmaal voorbereiding nodig. Hierbij enkele tips.

Voorbereiding

Een van de eerste dingen die je doet is reageren op de vacature. Dat kan je doen door je cv en motivatiebrief op te sturen. Zorg wel dat je cv up to date is! Ook kijken bedrijven vaak op LinkedIn, daarom moet je ook zorgen dat die up to date is en er professioneel uitziet. Je kan dat doen door al je werkervaring erop te plaatsen en een professionele foto. Een voorbeeld van een bedrijf die professionele foto’s maakt voor op internet is LINK Fotografie. Daarmee laat je zien dat je serieus bent.

Tijdens de sollicitatie

Zorg dat je ruim op tijd bent voor het sollicitatiegesprek, zo laat je zien dat je je inzet. Het gesprek begint met een introductie. Daarna begint de inhoudelijke fase van het gesprek en krijg je veel vragen. Als dat eenmaal voorbij is dan is er nog ruimte om zelf vragen te stellen aan de toekomstige werkgever. Zorg wel dat het slimme vragen zijn. Naast het gesprek moet je ook op je houding letten. Zodat je zeker wordt aangenomen.

Na de sollicitatie

Een aantal dagen na de sollicitatie wordt er aangegeven of je wel of niet mag komen. Als je bent afgewezen dan moet je er positief op reageren en ook nagaan waarom je de baan niet gekregen hebt. Zo weet je wat je beter kan doen voor de volgende keer. Bij behoefte aan hulp kan je het beste een sollicitatiecoach raadplegen. Mocht je wel aangenomen zijn dan moet je gelijk zoveel mogelijk interesse tonen. Zo weet de werkgever gelijk dat ze een goede keuze hebben gemaakt. Ook is het van belang dat je gelijk afspraken maakt voor de eerste werkdag.

Op het werk

Als je eenmaal bent aangenomen is het tijd voor de eerste werkdag. Zorg ervoor dat je weet waar en wanneer je ergens moet zijn. Dat bespaart namelijk heel veel stress. Verder plan je een speciale introductie zodat iedereen gelijk weet wie je bent. Daarna is het tijd om zelf vragen te stellen en daarvan notities te maken. Verder zorg je dat je bij alle sociale activiteiten aanwezig bent, zo leer je gelijk nieuwe mensen kennen. Na een tijdje ben je alles gewend en werk je met plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.