Trends binnen de uitvaart

uitvaart

Je zou het niet verwachten, maar ook de uitvaartbranche is constant in ontwikkeling. De centrale thema’s van de maatschappij spelen ook hierin een rol. Technologische vernieuwingen doen ook hun intrede binnen de uitvaartbranche en biedt o.a. de nabestaanden nieuwe mogelijkheden om te rouwen. De uitvaartverzekeringen kunnen nu daarom ook sterk van elkaar verschillen. We nemen u even kort mee in een paar ontwikkelingen.

Duurzaamheid
Een milieubewust leven leiden wordt steeds belangrijker in onze samenleving en dit zie je ook steeds meer reflecteren in verschillende branches. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is goed zijn voor het milieu zie je steeds vaker terugkomen. Het is dan ook niet gek dat binnen de uitvaartbranche duurzaamheid ook een rol gaat spelen. Een duurzame uitvaart is niet meer iets waar men raar van op kijkt. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om een milieuvriendelijke kist te nemen of biologisch eten opdienen tijdens de dienst. Niet alleen mensen hun persoonlijke invulling wordt duurzamer, ook de uitvaartorganisaties worden verplicht om milieuvriendelijker te werk te gaan. Zo dienen ze tegenwoordig via andere technieken te cremeren, zodat er minder schadelijke stoffen vrijkomen.

De technologie
Nieuwe gadgets doen ook hun intrede binnen de uitvaartbranche. Het is tegenwoordig mogelijk om de gehele uitvaart te filmen. Dit is zeer fijn voor de nabestaanden die ver weg wonen en niet op de uitvaart kunnen komen. Ze kunnen er zo door een live stream toch bij zijn. Daarnaast kun je ook een grafsteen inclusief videoscherm inkopen. Op dit videoscherm kan een diashow weergegeven worden met foto’s van de dierbare.

Steeds persoonlijker
In het verleden verliepen uitvaarten vaak hetzelfde. Er heerste een bepaalde sociaal geaccepteerd stramien waaraan strak werd vastgehouden. Tegenwoordig staat de persoon steeds meer centraal. De wensen van de persoon in kwestie worden tot zo ver mogelijk in de puntjes verwezenlijkt. Een uitvaartverzekering dekt nu niet alleen meer de christelijke uitvaartdiensten. Uitvaarttradities worden onder de loep genomen en je ziet steeds vaker uitvaarten vanuit allerlei culturen en religies.

Het rouwvervoer
Ook het vervoeren van de persoon in kwestie is niet meer zo traditioneel als voorheen. De stoet die achter de lijkwagen aanrijdt, is niet per se meer de standaard. Er zijn ook andere opties om de dierbare te vervoeren, zoals bijvoorbeeld een rouwkoets. Ook hier staat de persoonlijke invulling weer zeer centraal.

Verzekeraars verschillen
De opkomende trends en in hoeverre deze uitgevoerd worden door uitvaartpartijen kan nog erg verschillen. De ene uitvaartverzekering is nog wat conservatiever dan de ander en het hoeft dus niet zo te zijn dat bij iedere uitvaartpartij u de uitvaart volledig naar uw wensen kunt creëren. Een uitvaartverzekering vergelijken met een eventuele tweede optie is daarom altijd verstandig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.