Wat doet een project manager?

Wellicht voor sommige een ‘hippe’ term voor andere al jarenlang onderdeel van de manier van werken; de project manager. Maar wat doe je nou precies als ‘project manager’? Hieronder is een algemene uitleg omtrent deze functie. Uiteraard kan deze per sector of per bedrijf zelfs een andere insteek krijgen.

  1. Doelstelling

Vanuit de werkgever (of opdrachtgever) komt een vraagstuk naar voren. Vaak denkt de opdrachtgever zelf al te weten waar de oplossing gezocht moet worden. Echter een goede projectmanager zal ook hierin sturing proberen te geven en eventueel aan de klant een ander doel terugkoppelen. Ook zal een project manager vaag geformuleerde doelstellingen binnen de opdracht proberen te specificeren. Een onderdeel van het projectmanagement is het stellen van deadlines, budgetverdeling en teamsamenstelling.

  1. Team samenstellen

Wellicht is er al een taskforce opgesteld, wellicht moet deze nog komen. De project manager zorgt ervoor dat de juiste mensen aangesteld worden en betrokken partijen op de hoogte zijn. Tijdens het samenstellen van het team is het ook belangrijk om ervoor dat zorgen dat iedereen zijn of haar kwaliteiten op elkaar aansluiten. Daarnaast zal de PM ervoor zorgen dat het team hetzelfde doel voor ogen heeft en zal iedereen aansporen om de gestelde deadlines te behalen.

  1. Stukje bij beetje

Naarmate het project vordert wordt het steeds belangrijker om zich te houden op de dagelijkse gang van zaken. Worden de deadlines gehaald, komt de leverancier op tijd, blijft alles binnen budget? Ook dit houdt de project manager in de gaten. Zo zal er waarschijnlijk afgesproken zijn hoeveel uren er uitbetaald mogen worden binnen het team. Dit soort zaken zijn gemakkelijk bij te houden door middel van verschillende tools zoals van Rodeo.

Uiteraard doet een projectmanager nog veel meer. Echter zijn hierboven beknopt de belangrijkste werkzaamheden benoemd. Zoals eerder aangegeven kan deze rol per opdracht, per bedrijf of per sector andere aspecten bevatten. Dat maakt deze functie altijd afwisselend en divers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *