Welke behandelingen verricht een podotherapeut?

podotherapeut

Een podotherapeut kan worden ingeschakeld op het moment dat er klachten ontstaan aan de voeten of in de wijze van lopen. Daarnaast is een podotherapeut gericht op het voorkomen van deze klachten door preventief advies te geven. Een podotherapeut kan tevens worden ingeschakeld bij problemen aan de huid van de voeten of de teennagels.

Iedere podotherapeut heeft zijn legt zijn eigen nuances in de behandeling. Toch zien we over het algemeen een vast patroon tijdens de behandeling die we nagenoeg bij iedere podotherapeut weer terug zien.

Diagnose door een podotherapeut

Men start vaak met een intake waarbij gevraagd wordt naar de klachten en mogelijke oorzaken. Vervolgens worden er een aantal methodes ingezet om de klachten te lokaliseren:

  • Door de voet te bewegen en druk uit te oefenen worden eventuele probleemgebieden bekeken. Aan de hand van de reactie van de patiënt (pijn of ongemakkelijk gevoel) kan men afleiden waar een probleem aanwezig is.
  • De stand van de voet wordt bekeken. Hieraan kan met zien of de druk goed verdeeld wordt of dat een bepaalde houding aan de problemen te grondslag licht.
  • Tevens wordt het afwikkelen van de voet beoordeeld. Dit kan door observatie of door schoenen te beoordelen op eventuele slijtage.
  • Door gebruik te maken van een voetscanner (podoscoop) kan men de drukverdeling aan de onderzijde van de voet meten en eventuele abnormaliteiten detecteren.

Diverse behandelmethode

Zodra de podotherapeut de diagnose heeft gesteld zal de behandeling kunnen starten. Afhankelijk van de gesteld diagnose heeft de therapeut keuze uit een aantal therapieën en behandelingsmethodes.

  • Nagelbeugel
    Een ingegroeide teennagel kan allerlei klachten en ontstekingen veroorzaken. Om dit te verhelpen kan een podotherapeut een nagelbeugel plaatsen. Dit is een beugel die om de nagel wordt gebogen. De nagel zal hierdoor weer op correcte wijze groeien. Opnieuw ingroeien wordt ook tegengegaan door de nagelbeugel.
  • Diabetes en reuma screening en behandelingen:
    Diabetici en reuma patiënten kunnen klachten ervaren doordat voetwondjes niet of niet op tijd worden opgemerkt. Regelmatige controle, advies en behandeling van de voeten door een podotherapeut vindt plaats bij veel diabetici.
  • Podotherapeutische zolen:
    Het aanmeten van specifieke zolen zodat deze perfect aansluiten op de unieke stand van de voeten.
  • Teenstukjes
    Wanneer tenen niet helemaal correct staan kan dit verholpen worden door teenstukjes.
  • Instrumentele voetbehandeling:
    (Overmatige) Eelt plekken en likdoorns kunnen met instrumenten worden behandeld en vervolgens worden verholpen.
  • Vilttherapie:
    Pijnlijke drukplekken of wondjes worden met behandeld en met vilt ontlast en beschermd.

Kortom een podotherapeut kan helpen bij veel diverse klachten. Om de klachten te verhelpen heeft hij of zij diverse behandelmethodes ter beschikking.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.