Zelfstandig werken: een trend van de laatste jaren

zelfstandig werken

Steeds meer mensen werken voor zichzelf of ook wel als zzp’er. Je ziet in de steeds meer ruimten verschijnen voor flexwerkplekken en ook bedrijven maken gebruik van zzp’ers in plaats van een vast dienstverband. Alles ontwikkelt zich heel snel en ook voor een zzp’er kunnen alle nieuwe trends soms moeilijk bij te houden zijn. We geven hieronder een overzicht waar je als zzp’er in ieder geval rekening mee dient te houden.

Bedrijven en organisaties
Bedrijven kiezen dus steeds vaker voor een zzp’er. Organisaties die veel en succesvol met zelfstandige professionals werken, verwijzen nu vaak ook wel naar zichzelf als een netwerkorganisatie. Je zult als zzp’er dus moeten leren om goed te kunnen samenwerken in een netwerkverband. Dit betekent dat je niet alleen meer samenwerkt met bedrijven, maar ook met mede zelfstandigen. Dit is natuurlijk super fijn, want samen sta je sterker dan alleen. Toch is het ook verstandig om je te verzekeren tegen dergelijke zaken die andere zzp’ers niet voor je kunnen oplossen. Een rechtsbijstandverzekering is één van die verzekeringen. Deze beschermt je tegen dergelijke conflicten met je werkgever. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een klant weigert te betalen. Voor dit risico ben je dan verzekert.

Langer werkzaam bij één organisatie
Omdat werkgevers steeds vaker zzp’ers aannemen in plaats van vast personeel, wordt de scheidingslijn tussen vaste werknemers, zelfstandigen en trainees steeds vager. Je werkt vaak voor langere tijd samen aan één taak. Als zelfstandige zul je dus langer meedraaien binnen een onderneming. Hier zijn ook risico’s aan verbonden. De kans is groter dat jij als zelfstandige wellicht schade aanricht bij de werkgever. Zeker als je over een langer tijdsbestek bij hetzelfde bedrijf werkzaam bent, is de kans groter dat je bijvoorbeeld per ongeluk koffie over iemand zijn laptop heen gooit. Om jezelf hiervoor in te dekken, kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Je bent dan beschermt tegen schade die je bij anderen aanricht.

Blijf jezelf ontwikkelen
Het afsluiten van deze verzekeringen helpt onder meer om conflicten op lange termijn te voorkomen of wellicht te verzachten. Daarnaast is het goed om jezelf als zelfstandige te blijven ontwikkelen. Vaak wordt je een zzp’er omdat je in een bepaald gebied expertise hebt. Deze expertise is voor bedrijven natuurlijk zeer gewild, al helemaal als ze zelf niet een expert op dat gebied in dienst hebben. Toch verandert alles tegenwoordig snel door de komst van het internet. Kennis die 2 jaar geleden nog nieuw en verfrissend was, kan nu alweer oude koek zijn. Blijf daarom altijd in jezelf investeren en zorg dat je relevant blijft voor ondernemingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *